מצוקת הנדל"ן בישראל הביאה את המוסדות הקיימים לנקוט אמצעים שונים על מנת לייצר פתרונות נדל"ן. לדברי צבי גולדפינגר, פרויקט תמ"א 38 הנו פרויקט שכזה וכך גם פרויקט פינוי בינוי שבכוחו לענות על מצוקות הנדל"ן ולהיות לרווח הן למשקיעים והן לדיירים.
צבי גולדפינגר מסביר כי פרויקט פינוי בינוי הוא למעשה הליך שבו מבנים קיימים נהרסים ובמקומם מוקמים בניינים חדשים וגדולים בהרבה מאשר שהיו באותו מתחם. באמצעות שיטה זו ניתן להגדיל את מספר הדירות ובכך לספק פתרונות דיור רבים יותר וכן להוסיף תשתיות חדשות כמו חניה, ביוב ומים.
מהם השלבים בפרויקט?
פרויקט פינוי פנוי מורכב משלבים רבים הכוללים טופסולוגיה ובירוקרטיה במטרה לקבל אישורים רבים מהוועדות השונות ולאחר מכן לבצע את השלבים הבאים הכוללים את הפינוי, ההריסה והבינוי כמובן.
שלב ראשון: תכנון
- השלב הראשון מורכב מכך שיש לקבל את כל האישורים המתאימים לפני ביצוע בפועל.
- ראשית, מסביר צבי גולדפינגר, יש לקבל אישור של תב"ע אשר מאפשר להגדיל את מספר הדירות בפרויקט בתיאום עם הרשות המקוימת והוועדה המחוזית.
- במסגרת השלב הראשון הרשות המקומית אמורה להגיש לוועדה את ההצעות למתחם שבו יהיה אפשר לבצע את ההתחדשות העירונית.
- לאחר מכן יבוצעו שלבי מיון של המתחמים כולל עמידה בתנאי הסף וחוות דעת מגורמים מקצועיים.
- לאחר הגשת ההצעה תבוצע התקשרות עם מנהלי פרויקט תחת חוזים ופיקוח של משרד השיכון.
- לאחר חתימה על המכרז, ישנו זמן מוקצב בו המדינה מקבלת הטבה, שמטרתה לבצע פעולות בצורה הטובה ביותר על ידי מנהלי הפרויקט.
שלב שני: ביצוע
צבי גולדפינגר מציין כי לאחר שמתקבלים אישורים ניתן להתחיל בשלבי הביצוע באמצעות מנהלי פרויקט וגורמים מקצועיים. הליך הפינוי אינו פשוט ואינו חף מבעיות כמו דיירים סרבנים שלא מאפשרים רוב דרוש לפרויקט. על כן, ישנה חשיבות רבה בהסתייעות בגורמים מקצועיים וממומחים לדבר שילוו את הפרויקט מתחילתו ועד סופו.
- לאחר ההסכמה, התושבים שגרים בדירותיהם עוברים לגור בבניין שנבנה בשטחים הפנויים המיועדים למגדלים הראשוניים.
- לאחר 6 שנים מיום חתימת החוזה, הדיירים נכנסים לדירות המאוכלסות.
צבי גולדפינגר מדגיש כי משך הזמן של התקדמות הפרויקט על כל שלביו תלוי בעיקר בתמיכת הדיירים ובגורמים המקצועיים שיסייעו לתהליך.